IZMIR

Tillbringa den perfekta helgen på Turkiets soliga västkust

Denna provinshuvudstad

Denna provinshuvudstad, och Turkiets tredje största centrum, med en befolkning på 2,9 miljoner, är en storstadsbas för de närliggande platserna Efesos och Pergamum, som båda är dagstoppande avstånd. Izmir sprider sig längs den Egeiska vattnet i dag som ett av Turkiets mest livliga storstadscentra. Dess ungdomliga, kommersiella surr och moderna fasad döljer en enorm historia.

Izmir var en gång Smyrna, den viktigaste hamnstaden längs denna kustlinje från den romerska perioden fram till slutet av den osmanska eran. Tillsammans med Alexandria i Egypten blev det i århundraden som ett medelhavs kosmopolitiskt nav, där turkar, greker, judar och armenier alla trivdes.

En katastrofisk brand i slutet av det turkiska självständighetskriget 1922 utplånade mycket av Izmirs historiska stadsdelar, men ett glimt av dess förlagda förflutna kan fortfarande hittas i det stora Kemeralti Market-distriktet som är tätt i stadens kärna. Här omvandlas osmanska lager nu hantverksverkstäder, husvagnar till kaféer och grändbås staplas högt med råvaror och hushållsvaror.

Kızlarağası Hanı

Denna täckta marknad ligger i Bazaar-distriktet men vi har separerat den eftersom den verkligen är en ganska unik plats. I själva verket byggdes byggnaden ursprungligen 1744 (sedan restaurerad) och om du kommer hit är det inte att köpa dyra souvenirer utan för byggnadens skönhet och den atmosfär som råder där. På bottenvåningen kan du hitta alla de stora klassikerna av souvenirer utan mycket intresse, men om du går upp till övervåningen kan du besöka antikhandlare och hantverkare. Vi köpte ingenting, men det var väldigt intressant att besöka det!

Gå på bryggorna

Detta är inte en turistaktivitet i sig, men om du kommer till Izmir rekommenderas du starkt att ta en promenad längs Egeiska havet. Staden har utvecklat en strandpromenad som sträcker sig över många kilometer (vi är långt ifrån att ha täckt allt). Från vår lägenhet gjorde vi regelbundet de 5 km som ledde oss till ”Kordon”. På denna promenad kommer du sällan att vara ensam … Mellan par av älskare, grupper av vänner som kommer för en drink, löpare, musslor och särskilt fiskare, kommer du inte att ha tid att se milen gå förbi.

Besök Agora

Agora är ett friluftsmuseum där du kan beundra resterna av den antika staden Smyrna. Den forntida agoraen, som går tillbaka till 400-talet f.Kr., förstördes av en jordbävning 178 f.Kr. men byggdes snabbt om av den romerska kejsaren Marcus Aurelius. I det nuvarande museet kan du se de vattenkanaler som byggts av romarna, som fortfarande är i drift.

En stor del av platsen är stängd för allmänheten eftersom utgrävningar och restaureringar fortfarande pågår, men det är fortfarande värt att åka dit, om bara för att ta en promenad på golvet under nivån på den gamla basilikan.

Klocktorn

Okej…. den här är lite av en Izmir-klassiker och för vår del var vi helt klart utan tur eftersom den renoverades vid vårt besök. Detta torn byggdes på Konak-torget 1901 av en fransk arkitekt: Raymond Charles Péré.

Asansör – den bästa utsikten över Izmir

Jag ger dig rätt svar, namnet Asansör härstammar från det franska namnet: hiss (ascenseur på franska). Anledningen? Tja helt enkelt för att det faktiskt är en hiss (eller 2 snarare) som gör att du enkelt kan passera från en gata till en annan utan att behöva svälja skillnaden i höjd. Hissen är gratis och från toppen har du en av de vackraste utsikten över staden!

den blå moskén i Izmir

Det finns många moskéer i Izmir och många av dem är värda en titt. De i centrum (i basarområdet och mot Konak) har du inga problem med att hitta dem, men om du skulle rekommenderas en till skulle det förmodligen vara Fatih Camii’s som ligger vid nummer 36 på Birleşmiş Milletler Street. Dess vackra färg och imponerande panoramautsikt över staden är värda ett besök! Då håller vi med om att det inte är värt den blå moskén i Istanbu.

Atatürk-museet

musée atatürk, izmir Ett gratis museum tillägnad grundaren av Republiken Turkiet. Adulerad av vissa och kritiserad av andra, det var han som gav sin sekularism till landet och också rätten att rösta till kvinnor och ersatte det arabiska alfabetet med det latinska alfabetet. Museet i sig är inte galen bra men det är ändå väldigt intressant att lära sig mer om den moderna grundaren Turkiet.

Konak Pier

Denna tidigare tullbyggnad, som designades av Mr. Gustave Eiffel (ja, samma som den från tornet i Pars) omvandlades ursprungligen till en fiskmarknad och har under senare år blivit ett stort, ultramodernt och något elegant köpcentrum. Så vi är inte shoppingentusiaster, men platsens arkitektur är helt klart värt en titt!

Tugba

Ett bra ställe att gå och köpa några turkiska godisar och dricka ett gott turkiskt kaffe på 1 TL. Å andra sidan varnar vi dig eh … det händer snabbt att du köper mer än väntat 🙂 Vi tänkte köpa ett par saker och vi slutade med nästan ett kilo turkisk glädje. Priset var dock mycket rimligt … vi betalade mindre än 3 € för allt, men kanske måste betala priset för det när vi vandrar igen! #ExtraPounds

Romansera ruinerna

Efesos har varit bebodd sedan bronsåldern men kom fram som en grekisk stad under sjätte århundradet f.Kr. Temple of Artemis, ett av världens gamla underverk, stod här. Staden föll till perserna och senare till en marauding Alexander den store. I den efterföljande fasen,

det absorberades i Romerska imperiet, blomstrade först under Augustus Caesar och sedan under Tiberius. Under det första århundradet A.D., när kristendomen spriddes, blev området en viktig sfär för dess inflytande. Gradvis därefter föll staden i nedgång. (Besök Bodrum på en resa till den turkiska kusten.)

Tomgång vid havet

Det kan bara finnas en enda agenda efter föregående dags historiska angrepp: en avkopplande dag på stranden. Den lilla staden Urla, som mest besöks av lokalbefolkningen, finns cirka 1,5 timmar från Izmir. Bussresan från stationen är i sig en lugnande segue till stranden kul att följa, en körning mestadels längs vattnet.

Hoppa av bussen när du ser att baddräktklädda folk gör samma sak och det kommer att leda dig till stora sandsträckor med semesterfirare. Strandstolar med parasoller kan hyras för dagen. Havet är blått – väldigt, väldigt blått – och luften är varm – väldigt, väldigt varmt. Så när du kommer in i vattnet, kommer alla slags himmelska upplevelser in. Dagen måste punkteras med öl, tillgängligt i barer på stranden. Vattnet är matchlöst; grunt och perfekt tempererat. Middag kan hållas på väg tillbaka till stationen vid alla fish and chips-fogar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *