FETHIYE

Toppraterade attraktioner och saker att göra i Fethiye

spektakulär hamninställning

Med sin spektakulära hamnfrontinställning är denna lilla stad på 100 000 en av Turkiets mest populära platser att besöka längs Medelhavskusten.

Fethiye är en viktig båtdestination. Det finns buntar med seglingsaktiviteter, från dagliga gruppbåtturer till flerdagars privat yachtuthyrning. Hamnen här är också utgångspunkten för Turkiets mest berömda seglingsplan: den tre nätter Blue Cruise, som tar in några av de bästa kustpanoramorna längs denna kuststräcka.

Även om Fethiye främst handlar om vattnet, är dess läge också perfekt för att lansera för att utforska den enorma mängden ruiner som är dolda i de omgivande frodiga skogsklädda kullarna. Lycianska ruinerna av klassisk tid av UNESCO: s världsarvslistade Xanthos och Letoön är bara två av de viktigaste arkeologiska platserna inom dagstopp.

Men om du helt enkelt är fokuserad på sol och hav, är detta den närmaste stadsbasen för de berömda stränderna i Ölüdeniz, med dess skärmflygning och båtturer och Butterfly Valley.

Fethiye är den perfekta lanseringsplattan för att utforska de många turistattraktionerna och sakerna att göra längs Turkiets turkosa kust. Denna hamnstad är i ett utmärkt läge för att gå ut till de omgivande stränderna eller åka inåt för att upptäcka de smulande resterna av regionens forntida lycianska kultur.

Amyntas grav

Om det handlar om plats, tillhandahåller Fethiye allt. Staden själv är en välmående men avslappnad typ av plats; precis vad du behöver återvända till efter en dags hektisk sightseeing av mäktiga klippta gravar och bergstopp, UNESCO-skyddade ruiner eller solbadande lycka, båtliv och skärmdämpande åtgärder. Planera din resa med vår lista över de bästa sakerna att göra i Fethiye.

Lycianerna styrde över denna sträcka av Turkiets kust från 200 f.Kr., och Fethiye står på platsen för den viktiga lykiska staden Telmessos. Det finns gott om monument spridda över hela staden, men det mest kända är den klippta graven av Amyntas i södra Fethiye. När du går uppför kullen mot graven på Kaya Caddesi kan du se Lycian sarkofager längs vägen. Fler lycianska sarkofager ligger också vid rådhuset i stadens centrum.

Bästa saker att göra i Fethiye (Turkiet)

Människor har bott i denna stad på en naturlig hamn i den turkiska rivieran så länge som 5 000 år. Fethiye var en gång Telmessos, en del av det forna Lycia, en sammanslutning av oberoende stadsstater.

Lycianerna var kända för sina unika begravningsvanor och har lämnat efter sig 2500 år gamla sarkofager på gatorna i Fethiye och fantastiska klippgravar i klipporna utanför staden.

Fethiye är en semesterort idag och en bekväm utgångspunkt för de avlägsna ruinerna av andra lycianska städer, den 18 kilometer långa Saklıkent Canyon och den extraordinära stranden och lagunen vid Ölüdeniz. Men det finns mycket att älska om själva orten, från dess autentiska veckomarknad till dess förstklassiga museum och de coola, skuggade gränderna i dess gamla stad.

Om Fethiye

Med sin vykortvärda bakgrund av gyllene sand, skogsklädda berg och miles av azurblå havet är det ingen överraskning att Fethiye är bland de mest besökta kryssningshamnarna på Turkiets turkosa kust. Staden själv är lika attraktiv med löviga strandpromenader, livliga basarer och forntida ruiner.

Vad är Fethiye i Turkiet?

När någon frågar oss hur Fethiye i Turkiet är, är det omöjligt att svara på ett kort, kortfattat sätt. Den stora regionen som omfattar stadens centrum och mindre kustorter är en allroundare som rymmer alla från budgetfirare till lyxfastighetsjägare.

Den trivs på strandturismscenen, men har också prestigefylld status på den turkiska rivieran. Det erbjuder en traditionell turkisk livsstil men strävar efter att hålla sig uppdaterad med moderna internationella trender. Både semesterfirare och turkar njuter av ett brett utbud av turkiska restauranger som serverar traditionell mat, men på samma sätt, om de vill ha god mat, kan de enkelt hitta en förstklassig anläggning.

Det perfekta sättet att förstå hur Fethiye fästs är att ta reda på vad all hype handlar om. Men under tiden förklarar denna snabba ögonblicksbild varför semesterfirare och utlänningar som köper en fastighet i Turkiet älskar det.

Centrum: Paspatur och Lycian Tombs

En utmärkt plats att börja är stadens centrum, ett nav för allt och allt. Naturligtvis innebär dess aktiva status i hjärtat av Medelhavet att hamnen och marinan är en bikupa av daglig aktivitet. Men gå bort på bakgatorna för att upptäcka en annan värld. Paspatur, gamla stan är en glädje att utforska med sin smala

kullerstensfält som är hem för många souvenirbutiker, barer och restauranger. Historikälskare bör ta sig till museet efter att ha tagit in den lilla amfiteatern. För den bästa utsikten över staden, ta dig dock till de lycianska klippgravarna som ger en allomfattande utsikt.

Oludeniz: Blue Lagoon of Fethiye

Som en av Turkiets mest fotograferade platser visas Blue Lagoon i Oludeniz ofta i internationella resetidningar som främjar området. Fäst är den huvudsakliga stranden som är under skyddsstatus enligt lag, vilket bevisar att den söta staden som ligger inbäddat i en liten dal är utan tvekan en plats för naturlig skönhet.

Var inte förvånad över att hitta brittiska temabarer och höra brittiska accenter i Oludeniz, eftersom många utlandsstationerade som bor i området älskar det med en passion. En rekommenderad aktivitet i området är att fånga vattentaxi över till Butterfly Valley. Oludeniz är också känd för paragliding.

Hisaronu och Ovacik

Oludeniz var en av de första platserna att omfamna turismen, och när den växte fanns det inget utrymme att bygga och expandera. I vad som var den näst bästa lösningen spratt Hisaronu och Ovacik upp för att rymma den växande tillströmningen av semesterfirare. Idag är Hisaronu mer en semesterort medan Ovacik är hem för många briter som har köpt en fastighet och nu bor där året runt. Återigen, förvänta dig att en brittisk vibe springer genom båda byarna

Calis Beach och Turkiets bästa solnedgång

Många briter köper också fastigheter på Calis-stranden, en populär semesterort med en av Turkiets mest exceptionella solnedgångar. Den långa stranden är värd för hundratals semesterfirare varje år, och de senaste åren investerade rådet tusentals i att uppgradera och modernisera strandpromenaden. Förvänta dig en anständig andel internationella restauranger och förbered dig på en långsam livsstil som passar Medelhavsvibe.

Kayakoy Ghost Village

Som Fethiyes största turistattraktion är Kayakoy Ghost Village ett steg tillbaka i tiden för att se livet i regionen före det turkiska självständighetskriget för nästan 100 år sedan. Skolor, kyrkor och smulande hus prickar på sluttningen och ger fantastisk utsikt över det omgivande landet. Fastighetsköpare som vill ha en traditionell stenstuga valde ofta Kayakoy som sin favoritdestination.

Exklusiva Faralya

Bläddra igenom alla internationella resetidningar, så hör du sällan om Faralya. Den är mest känd för sitt avskilda läge och privata yoga-retreat, och har en fantastisk utsikt över kusten och ligger cirka 15 minuter från Oludeniz. Med tanke på dess lilla storlek är hem i Faralya dyra men värda det för en dold paradisskiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *