ESKISEHIR

Urban Transformations: Reinvention of Eskisehir, Turkiet från Dump to Destination

Eskisehir är en stor hit med lokala familjer

Detta stora universitetscenter handlar om cafékultur, trädgårdar och konst. Eskisehir är full av ungdomlig energi och surr och är en stor hit med lokala familjer som dagsutflykter här på sommarhelger för gondolturer vid floden, picknick i parkerna och promenerar i det lilla gamla stadsdistriktet Odunpazari.

Odunpazari är också där du hittar Eskisehirs senaste attraktion. OMM (Odunpazari Modern Museum) konstgalleri har en permanent samling av modern konst, som består av skulpturer och installationer samt målningar, och är värd för tillfälliga utställningar med stora namn i samtidskonstscenen. Det är det viktigaste privata konstgalleriet utanför Istanbul.

Eskisehir brukade förbigås av många resenärer, men de nya höghastighetståglinjerna som förbinder Istanbul med Ankara och Konya har gjort Eskisehir (en station på båda linjerna) till ett populärt stopp för resenärer som går inåt landet.

Den nuvarande staden, som ligger nära platsen för den antika frygiska staden Dorylaeum, började troligen under bysantinsk tid som ett kluster av bosättningar runt varma källor. Scenen för en korsfarare seger över Seljuq-turkarna 1097, den kom under osmansk kontroll nära slutet av 1200-talet.

Staden utvidgades med att järnvägen kom i slutet av 1800-talet och invandringen av turkar från de europeiska provinserna i det osmanska riket i början av 1900-talet. Trots sitt namn (turkiska: ”Gamla staden”) byggdes större delen av staden efter dess förstörelse i det turkiska självständighetskriget (1919–22).

Eskişehir är uppdelat i en kommersiell och industriell sektion, belägen på låg mark, och ett bostadskvartal som upptar högre mark. Ett av de största industricentren i Turkiet, det producerar socker, textilier, tegel, cement, kemikalier, bearbetade

meerschaum och järnväg

meerschaum och järnvägs- och jordbruksutrustning. Det har också flygverkstäder och är ett centrum för bomullsforskning. Det är en järnvägskorsning på linjerna mellan Istanbul och Ankara och mellan Istanbul och Bagdad. Eskişehir är säte för University of Anatolia (1958). Pop. (2000) 482 793; (2013 est.) 659 924.

FÖRE KRISTUS. är en av de viktigaste vägkorsningarna i Turkiet. Historiska människor som Yunus Emre, Nasreddin Hodja odlades i Eskişehir och det är också känt för sina meerschaum och varmvattenkällor som läker olika sjukdomar. Eskişehir strävar efter att vara ett viktigt turistcenter med dess naturliga skönhet, mat och shoppingmöjligheter.

Historiska Odunpazarı-hus

Odunpazarı, som är ett av de äldsta bostadsområdena i Eskişehir, behåller fortfarande alla sina funktioner med sin gamla livsstil och gamla hus. Det finns många historiska herrgårdar, fontäner, museer, gamla Eskişehir-hus som ska besökas i regionen.

Sazova Science Arts and Culture Center

Sazova Park är centrum för lokala och utländska turister varje år med all sin prakt, frodiga gröna omgivningar. Varje år byggs nya parker och grönområden i Eskişehir, men Sazova är bland de mest kända parkerna.

Kurşunlu-moskén och komplexen

Denna moské som ligger i Odunpazarı-distriktet i Eskişehir är bland de historiska och viktiga religiösa områdena i Eskişehir-provinsen. Kurşunlu-moskén byggdes 1525 och ligger i komplexet och används fortfarande.

Många städer letar efter en ny framtid efter nedgången i traditionella tillverkningsindustrier. Från American Rust Belt till Europas industriella hjärtländer strävar borgmästare att återuppbygga och återuppfinna, samtidigt som de rensar upp föroreningarna som tungindustrin lämnar.

Det är den situation som Yılmaz Büyükerşen mötte 1999 som den nyvalda borgmästaren i Eskişehir, Turkiets 11: e största stad. ”Jag hade alltid drömmar om den här staden. När befolkningen ökade och industrin växte gjorde naturligtvis föroreningar från industrin det olivligt, ”sa Büyükerşen till WRI .

Långt förbi sin storhetstid som stopp på järnvägen Berlin-Bagdad hade Eskişehir blivit kvävad av trafikstockningar och giftigt slam. Dess huvudsakliga vattenväg, Porsuk-floden, hade utvecklats till en dumpningsplats som hotade en folkhälsokris varje gång den översvämmade. Invånarna såg få utsikter för en ljusare framtid.

För att göra saken värre, bara sex månader efter Büyükerşens tid slog en jordbävning med en storlek på 7,8 regionen, dödade 37 människor och skadade kritisk infrastruktur, inklusive många av stadens broar.

Men här släppte Büyükerşen och en bred koalition av civilsamhällsgrupper katastrofen på huvudet. De tog jordbävningen som en väckning och startade Eskişehir Urban Development Project: en integrerad serie investeringar för att modernisera transport och rensa upp miljön. Projektet återuppbyggde inte bara stadens infrastruktur utan skrev slutligen om stadens historia.

Designa en stad för sina människor

Jordbävningens svar gick långt utöver enkel återuppbyggnad. Borgmästaren och hans team, många som kommer från Eskişehirs Anadolu universitet, slösade bort ingen tid. De galvaniserade intressenter – akademiker, branschrepresentanter, handelskammaren och förespråkare för dem med särskilda mobilitetsbehov – för att utveckla prioriterade projekt för att återuppbygga och modernisera staden.

Byggbilar och byggutrustning var bekanta sevärdheter under administrationens första år. Arbetet började med att återställa Porsuk-floden – muddring för att ta bort lastbilar med slam och skräp, uppgradera avloppsinfrastrukturen och sätta in översvämningsskydd. Sedan började Büyükerşens team bygga ett nytt kollektivtrafiknät och reservera delar av stadens centrum för fotgängare.

Både funktionellt och vackert

Eskişehirs åtagande till en sammanvävd uppsättning investeringar i både konstgjord och naturlig infrastruktur är anmärkningsvärt. Staden inspirerade av andra, antog vattenvägar som Venedig och Amsterdam, stora parker som London och New York, och centrala gågator och museer som Paris. Varje investering passar dock Eskişehirs kulturhistoria och lokala behov.

Inhemsk och internationell turism ökade med 430 procent respektive 820 procent. Eskişehirs ekonomi och miljö började frodas. Fastighetsvärden tredubblades runt spårvagnsstationer. Invånarna kunde njuta av tre gånger mer grönytor per person. Nya översvämnings- och avloppskontroller höll Porsuk renare och mindre benägna att översvämma.

Fatma Korkmaz, en EsTram-förare, var arbetslös efter att hon tog examen från universitetet. ”Jag är född och uppvuxen i Eskişehir. Tidigare som kvinna kunde du inte arbeta i jobb som dessa. Som kvinna kunde du inte vandra på egen hand. Jag var den här osäkra kvinnan, sedan blev jag en stark kvinna. Varför? Eftersom jag har ett jobb tjänar jag pengar, jag reser, jag forskar, jag lär mig så att jag kan förbättra mig själv.”

Att återta utrymme som tidigare ägnats åt bilar och ge det till människor och natur har skapat ett starkare samhälle. “Samverkan mellan människor, den positiva miljön, drar dig direkt in och integrerar dig i staden,” sade Mustafa Kürşat, student vid Anadolu universitet.

Genom Eskişehir Urban Development Project förvandlades Eskişehir till en mer inkluderande stad, en som främjar hälsa och möjligheter för fler invånare. Stadsplanerare hämtade inspiration från någon annanstans men utvecklade en vision unikt sin egen. Nu vänder sig andra städer till Eskişehir för inspiration. 2014 inledde staden Bryssel i Belgien ett landskapsarkitekturprojekt som modellerades efter Eskişehirs restaurering och utveckling av Porsuk-floden. Awaza i Turkmenistan har uppgraderat sina broar mycket som Eskişehir gjorde.

“Vi gjorde dessa saker för att göra folket i Eskişehir stolta över sin stad, för att få dem att vilja stanna och till och med för att uppmuntra människor från andra städer att flytta hit,” sade Büyükerşen. “Det är vad en levande stad är”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *