ANKARA

Museum of Anatolian Civilization

Turkiets huvudstad

Turkiets huvudstad, och den näst största staden i landet, med en befolkning på fem miljoner, är smäll i centrum av landet. Ankara är ett spretande centrum för näringslivet men det finns två stora skäl att lägga till det i din Turkiet-turné.

Beeline här för att besöka landets bästa museum. Museum of Anatolian Civilization har en enastående samling av artefakter från arkeologiska platser över hela landet som täcker den neolitiska fram till järnåldern. Om du vill förstå den stora bredden i Turkiets gamla historia är detta det bästa stället i landet.

Ankaras andra stora attraktion och en modern pilgrimsfärdplats är Anitkabir. Detta kulle-komplex har mausoleumet av Atatürk, grundaren av det moderna Turkiet. Kom hit för att förstå hur denna moderna nation smiddes under åren efter första världskriget .

Ankara är också den närmaste basen till ruinerna av den hettitiska huvudstaden Hattusa, bronsåldersriket, som en gång styrde över stora delar av Anatolien, och järnåldersplatsen i Gordion, där Alexander den stora skar Gordion-knuten.

Historia

Medan datumet för stadens grund är osäkert, arkeologiska bevis tyder på bebyggelse åtminstone sedan stenåldern, och en blomstrande frysk stad låg i området i slutet av det andra årtusendet fvt. Alexander den stora erövrade Ankara 333 fvt, och under 300-talet fvt fungerade staden som huvudstad i Tektosagen, en stam av Galatia (det forntida namnet för regionen runt Ankara). År 25 f.Kr. införlivades Ankara i Romerska imperiet av kejsaren Augustus.

Som en stad i det bysantinska riket attackerades Ankara av både perserna och araberna. Cirka 1073 föll Ankara till Seljuq-turkarna, men korsfararen Raymond IV från Toulouse drev dem ut igen 1101. Byzantinerna kunde emellertid inte behålla sin kontroll, och Ankara blev ett stridsben mellan Seljuqerna och deras rivaler bland de turkiska gränsherrarna. Efter 1143 kämpade Seljuq-prinserna med varandra för att ha besatt staden. Med inrättandet av Seljuq-imperiet avböjde Ankara.

Den moderna citaten

Arkitekturen i dagens stad återspeglar dess varierande historia. Rester från romartiden inkluderar ett bad, Julians kolumn och Roma-templet och Augustus. Byzantinska rester inkluderar citadellet och en kyrkogård. Torget Alâeddin-moskén, med en minaret, ligger nära den muromgärdade citadellen och är från Seljuq-eran.

Ottomanska byggnader är många och inkluderar Hacı Bayram Cami (1427–28), liksom Mahmud Paşa-marknaden och Kurşunlu Han, två 1500-talsbyggnader som har omvandlats för att hysa museet för anatoliska civilisationer. Den moderna staden innehåller det enorma Atatürk-mausoleumkomplexet.

Regeringen är den viktigaste verksamheten i staden, men Ankara är också Turkiets näst viktigaste industristad efter Istanbul. Fabriker som producerar vin och öl, mjöl, socker, makaroniprodukter, kex, mjölk, cement, terrazzo (mosaikbeläggning), byggmaterial och traktorer är väl etablerade. Service- och turistnäringar expanderar snabbt.

Regeringen är den viktigaste verksamheten i staden, men Ankara är också Turkiets näst viktigaste industristad efter Istanbul. Fabriker som producerar vin och öl, mjöl, socker, makaroniprodukter, kex, mjölk, cement, terrazzo (mosaikbeläggning), byggmaterial och traktorer är väl etablerade. Service- och turistnäringar expanderar snabbt.

Ankara är en viktig vägkorsning för handel och utgör en viktig korsning i Turkiets vägnät. Staden ligger på den viktigaste öst-västra järnvägslinjen över Anatolien. Esenboğa flygplats, nordost, tillhandahåller internationella tjänster.

Staden är säte för universitetet i Ankara (etablerat 1946), Hacettepe universitet (1967) och Mellanösterns tekniska universitet (1956). Nationalbiblioteket finns också där, liksom statsteatern och presidentens symfoniorkester.

Flera av Ankaras museer, som presenterar ett panorama över den anatoliska historien, ligger i renoverade osmanska byggnader. De viktigaste av dessa är Museum of Anatolian Civilization (med dess världsberömda hettitiska samling) och Ethnographic Museum (med dess innehav relaterade till turkisk historia, folklore och konst). Atatürk-mausoleumet innehåller Atatürk-museet, som visar många av Atatürks personliga effekter.

ARIT ANKARA CENTER

ARIT Ankara Center ligger i Çankaya, Ankara i en byggnad med utsikt över Seğmenler Park och de välskötta bostäderna för Turkiets utrikes- och premiärministrar. Det ligger nära shopping- och matanläggningar och bara femton minuters promenad från British Institute of Archaeology i Ankara (BIAA). ARIT Ankara tillhandahåller studie- och mötesplatser, specialiserade bibliotekssamlingar och internetåtkomst. ARIT Ankara-personalen utvecklar föreläsningar och program som är öppna för besökande och lokala forskare.

ARIT Ankara-biblioteket är uppkallad efter Dr. Toni M. Cross som fungerade som regissör från 1979 till 2002. Biblioteket har cirka 13 000 monografier och tidskrifter fokuserade på arkeologiska studier, men innehåller också resurser för forskare som arbetar med moderna turkiska studier. Tillgång till JSTOR, det digitala biblioteket med akademiska tidskrifter, böcker och primära källor, är tillgängligt för biblioteksbeskyddare. Innehaven i turkisk arkeologi inkluderar biblioteket av professor Machteld J. Mellink, framstående arkeolog i forntida Anatolien.

Ankara i en överblick

Ankara, en gång känd som Ancyra och Angora, är Turkiets huvudstad, belägen i centrala Anatolien, mellan floderna Kizilirmak och Sakarya. En viktig kommersiell och industriell stad, Ankara fick sitt namn från Angora ullskorn från Angora-kaniner, den långhåriga Angora-geten (källan till mohair) och Angora-katten.

Hem till några av världens topppresterande universitet, internationella studenter som kommer till Ankara kommer garanterat att fokusera på upptäckten av ny kunskap, nytta av vetenskaplig och tvärvetenskaplig strategi och relevant undervisning. Du kan välja mellan många ackrediterade program för grund- och forskarutbildning.

Studerar i Ankara

Universitet i Ankara tillhandahåller kurser på kandidatexamen och magisterexamen, doktorsexamen, och på grund av många avtal med andra universitet kan du ansöka om Erasmus-program och internationella gemensamma utbildningsprogram inom många områden.

Ett brett utbud av studieprogram använder engelska som undervisningsspråk; internationella studenter vars första språk inte är engelska, är skyldiga att presentera bevis på engelskspråkig kompetens, oftast TOEFL, Cambridge och IELTS accepteras.

Om du överväger ett turkiskt undervisat program bör du bevisa turkisk kompetens genom att ta ett turkiskt språktest vid det främmande testcentret inom universitetet.

Välj bland specialiseringar som: arkitektur, design, företagsadministration, teknik, vetenskap, musik, tillämpad teknik, lag, bioteknik, statsvetenskap och mer. Online-kurser täcker följande ämnen: informatik (Master of Science-programmet), hälsoinformation, MBA, turismhantering, datateknik.

Karriärmöjligheter i Ankara

Ankara anges för att täcka Turkiets mest utvecklade ekonomi. De viktigaste industrierna som stöder den lokala ekonomin är: försvar, flyg-, biltillverkning, vinproduktion, jordbruk, textiltillverkning.

Namn på de bästa arbetsgivarna i Ankara inkluderar: MAN, ASELSAN, Nurol Makina, Türk Telekom, Turkish Aerospace Industries, Huawei, Microsoft, Deloitte, Siemens, Alstom Power. Som internationell student kan du ansöka om många praktikmöjligheter inom alla områden du önskar, vare sig det är i ett turkiskt företag eller ett multinationellt företag som har ett lokalt kontor.

Ankara stadsliv

Ankara är en mycket gammal stad med olika romerska, bysantinska och osmanska arkeologiska platser, många moskéer, cirka 50 museer och andra intressanta platser du kan besöka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *